VÅRHEIA

OGARKITEKTER, Bergen

TYPE: Area planning

YEAR: 2011

LOCATION: Arna, (NO)

ROLE: Member of design coop Ogarkitekter/Nord architects

STATUS: Used as basework for regulation

 

N: Marius Meyer Hatletveit          M: post@mmharchitecture.com            P: +47 455 11 411

 

VÅRHEIA

 

A vision for a future housing area was developed by the cooperation of Norwegian architects OG Arkitekter and danish architects Nord Architects in an area in Bergen, Indre Arna. The area is large and undulating, making it a difficult area to tie closely to the district center. We weighted heavily how the building could create spaces and create links between the one and the many.

To create meetings between neighbors, especially between neighbors in the same area was a large focus in this assignment.

 

It could take a long time to develop this area, perhaps up towards 20 years. What we perceive as good future development today might not be regarded as such tomorrow,. It might be a contradiction to regulate the area today, when it might not be built in many years.

Therefore we in-vision that the different areas could be built in different phases, with different agendas.

 

Vårheia is a place by the mountains and with a closeness to the nature, but it is also an area with good connections to Bergen. The the life cycle can be lived in the area and in the settlements and the term "demographic spread" is given content.

 

 

Living on the mountain, close to the city

 

Vårheia has a unique placement, in the nature and with a short distance to the center. From Arna train station to Bergen it takes 8 minutes by train.

Close to Arna center

 

Vårheia is close to Arna, where on can easily travel onwards to Bergen.

 

Creating new opportunities and possibilities in the area

 

Using the areas existing potential housing and nature qualities are developed and grow together

 

With a basis in the areas qualities

 

The area offer panoramic views of the lake in Arna and is associated with the network of trails that binds Arna and the mountains of Bergen together. In the area there are several small lakes and steep slopes that can be utilized for various activities.

 

Concept: Activity and Community

 

The project defines four residential areas, one center area and four active landscape zones. All sites are linked by a trail system which connects to the rest of Arna and Bergen. Each residential area has zones that are organized on the basis of clearly defined public areas.

 

Valuemap

 

By adding together multiple layers of analysis of the area, is created a set of values ​​- a ValueMap - or a value map. The overlapping fields form the basis for four defined housing developments (AD), which is optimally positioned relative to the sun, and that do not interfere with the area's various habitats.

Beyond this, a green center area (K) is defined, with features that  serve all of Vårheia.

 

Electricity pylons

Topographic analysis

Biotopes

Shadows

Concept and structure

 

Based on the allocated areas for settlement a structure is drawn up. One road should reach up to the building areas B,D and K. The idea that there Upper Vårheia area also can be served by a shuttle bus that takes residents to the train station. From here secondary access roads spread out to the area B, respectively, and C,D and K, which is assumed to have a minor traffic load and to a greater extent could be reached on foot or by bike.

 

Along with roads for vehicular traffic, but also largely independent of this,

a network of pedestrian and bike paths, footpath and shortcuts are developed. The network of roads and trails and trampling of vulnerable road users is also intended

 

to arrange for running and cycling with a active lifestyle and fitness goal in what we call "the ministerial landscape" or "the

active landscape ".

 

the hill between fields A and B could be used for downhill / freeride / mountain biking and hill sprints. The area west of K and the school is conceived as upland and suitable for usages such as schools and kindergartens.

 

 

 

In the valley north from Ullbergvatnet, and the bay and rock ledge at Spåkevatnet, there is an  almost vertical rock. the east part of this is going to be formulated as recreation area. The massif should be considered as a possible place for rock climbing. The area that cuts across Vårheia area can be understood as a green corridor. this corridor landscape can be treated with varying degrees of park-milling and shade while retaining the area's function as part of the natural storm water management.

Areas A-D and 1-9

 

The sub-areas are separately mapped and assessed for qualities and potential for outdoor areas and buildings. Topographical features such as terrain slopes, steep slopes, peaks, water surfaces, marshlands and fitness for activity, play and stays outside are considered, as well as view direction. The feasibility level of this mapping is necessarily coarse, but indicate the land use within each area. At this level there is also the consideration of cost and economy.

 

Connecting roads

Building Areas

DESIGN PARAMETERS

 

The proposed settlements are based on the historic "yard". Different principles are developed from the historical  housing typology.

Central common area

Public functions centrally placed

Varied use of materials

Varied building heights

Common servicing building

Housing areas consist between 8 and 25 houses creating diverse regions

Room for small businesses in larger areas

Road passing through housing areas creating activity

Areas consisting of mixed typologies, row houses and single units

Make use of single houses traditionally placed outside the housing area

These houses can provide additional functions, guesthouses etc.